MFB Periszkóp (2016. július - augusztus)

Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből. Az MFB Periszkóp az adatok széleskörű bemutatásán túl a folyamatok értékelésével, illetve rövid távú kitekintéssel igyekszik a hazai gazdasági folyamatokat és az azokat befolyásoló nemzetközi trendeket megvilágítani, valamint arra törekszik, hogy minél mélyebb, szélesebb és megalapozottabb, illetve rendszeresen frissülő hátteret tudjon biztosítani az olvasóknak az aktuális gazdasági folyamatok önálló értelmezéséhez.

MFB Periszkóp 2016. július - augusztus

Fókuszban

A Brexit hatásai és várható következményei Magyarországon

Az európai uniós tagságról tartott júniusi brit referendum mérföldkövet jelent az EU történetében, mivel még nem volt példa arra, hogy egy tagállam a közösségből való kilépés mellett döntött volna. A népszavazás új helyzetet teremt a magyar-brit kétoldalú gazdasági kapcsolatokban is, ami érinti többek között a külkereskedelem, a tőkebefektetések, a szigetországi munkavállalás jövőjét, kihat a magyar gazdaságpolitikára és már éreztette is hatását a hazai állampapírpiacon, részvénypiacon és a forint árfolyamának mozgásában.

A brit szavazók döntésének gazdasági következményeit korábbi precedens hiányában azért is nehéz számszerűsíteni, mivel a kilépési egyeztetések akár évekig elhúzódhatnak, annak végeredménye egyelőre megjósolhatatlan, továbbá a hatások közvetlenül és az EU működésének bármilyen átalakulásán keresztül áttételesen is érintik a magyar gazdaságot. A Nagy-Britanniával való gazdasági kapcsolatok különböző csatornáinak áttekintése ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy számba vegyük azt, hogy milyen irányban és milyen mértékben befolyásolja a „Brexit” a magyar gazdaságot.

Vizsgálatunk szerint a térségbeli országok közül Magyarország relatíve nagymértékben érzékeny az Egyesült Királyság EU-ból távozását illetően, azonban a tényleges kilépés elhúzódásáig összességében mind a piacoknak, mind a gazdaságpolitikának kellő ideje van felkészülni az esetleges negatív hatások kivédésére, enyhítésére.