MFB Periszkóp (2016. június)

Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből. Az MFB Periszkóp az adatok széleskörű bemutatásán túl a folyamatok értékelésével, illetve rövid távú kitekintéssel igyekszik a hazai gazdasági folyamatokat és az azokat befolyásoló nemzetközi trendeket megvilágítani, valamint arra törekszik, hogy minél mélyebb, szélesebb és megalapozottabb, illetve rendszeresen frissülő hátteret tudjon biztosítani az olvasóknak az aktuális gazdasági folyamatok önálló értelmezéséhez.

 

 

MFB Periszkóp 2016. június

Fókuszban

 

A magyar gazdaság növekedése 2016 első negyedévében

 

 

2016. január-március között a magyarországi GDP a nyers adatok alapján 0,9%-kal bővült éves szinten, szezonálisan és naptári hatással igazítva 0,4%-kal nőtt a magyar gazdaság. Negyedéves bázison szezonálisan és naptári hatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8%-ot csökkent a bruttó hazai termék. A gazdaság lassulása részben bázishatás eredménye (tavaly év elején 3,7%-os volt a növekedés, ill. 2015 év végén kifutottak a 2007-2013-as uniós programozási időszakban elérhető közösségi források), részben az ipar központi ágazatának számító járműipar átmeneti visszaesésére vezethető vissza. Az új, 2014-2020-as uniós költségvetési időszak forrásainak kihelyezésével és az autógyárak felpörgő termelésével az idei év második felében várhatóan újra felgyorsul a gazdasági növekedés.

2016 első három hónapjában az agrárium 3,5%-kal, az ipari kibocsátás 0,7%-kal, az építőipar 27,5%-kal csökkent, a szolgáltató szektor ugyanakkor 3,0%-kal bővült. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,9%-kal nőtt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 7,8%-kal csökkent, az export és az import 5,7, ill. 7,8%-kal bővült. A gazdasági növekedés húzóerejévé felhasználási oldalról 2,8 százalékponttal hozzájárulva a GDP-bővüléséhez a végső fogyasztás, míg termelési oldalt tekintve az élénkülő belföldi keresletre erőteljesen támaszkodó és a 0,9%-os növekedést 1,6 százalékponttal támogató szolgáltató szektor vált az idei esztendő első negyedében.

Az MFB legutóbbi vállalati felmérése alapján közel 600 milliárd forintra becsülhető a hitelezési piacon az a rés, amelynek betöltése segítheti az életképes pénzügyi koncepcióval bíró vállalatok versenyképességének javítását, és már rövid távon is lendületet adhat a gazdasági növekedésnek. A gap a mikrocégek körében különösen jelentős, elsősorban a hiteligénylés várható sikertelensége miatt elmaradó keresletből fakad, mérete pedig nagyjából a hitelek állományának egy éves csökkenésével mérhető össze.

 

Kapcsolódó anyagok