MFB Periszkóp (2016. október - december)

Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből. Az MFB Periszkóp az adatok széleskörű bemutatásán túl a folyamatok értékelésével, illetve rövid távú kitekintéssel igyekszik a hazai gazdasági folyamatokat és az azokat befolyásoló nemzetközi trendeket megvilágítani, valamint arra törekszik, hogy minél mélyebb, szélesebb és megalapozottabb, illetve rendszeresen frissülő hátteret tudjon biztosítani az olvasóknak az aktuális gazdasági folyamatok önálló értelmezéséhez.

MFB Periszkóp 2016. október - december

Fókuszban

A magyar gazdaság növekedése 2016 harmadik negyedévében

2016. július-szeptember közti időszakban a magyarországi GDP a nyers adatok alapján 2,2%-kal bővült éves szinten, ami 0,2 százalékponttal magasabb a novemberi első becslésnél. Szezonálisan és naptári hatással igazítva 1,6%-os volt a növekedés, így 2013 eleje óta folyamatosan nő a magyar gazdaság és a válság előtti szintet már 4,0%-kal meghaladja a magyar GDP. Negyedéves bázison szezonálisan és naptári hatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok alapján 0,3%-kal nőtt a bruttó hazai termék.

Termelési oldalon továbbra is dinamikusan bővültek a belföldi keresletre viszonylag nagymértékben támaszkodó szolgáltatások, melynek szinte mindegyik ágazata nőtt. Az ipar dinamikája lassulást mutatott részben a bázishatás, részben a lassuló világkereskedelem, a fő felvevőpiacok növekedési korlátai miatt. Az agrárium élénkülése azt is jelentette, hogy a három fő szektor (mezőgazdaság, ipar, szolgáltatások) mindegyike támogatta a növekedést, csupán az építőipar fogta azt vissza, azonban utóbbi is egyre közelebb került a növekedés beindulásához a gazdaságpolitikai intézkedések és az új uniós források elérhetőségével. 

2016. július-szeptember között az agrárium három éve csúcsot felállítva 21,4%-kal, az ipari kibocsátás 0,8%-kal, a szolgáltató szektor 2,6%-kal bővült, és az építőipar is csupán 11,9%-kal esett vissza. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,0%-kal nőtt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 8,8%-kal csökkent, az export és az import 4,6, ill. 5,3%-kal bővült. A 2,2%-os gazdasági növekedés húzóereje termelési oldalról továbbra is a szolgáltató szektor maradt (a növekedést 1,3 százalékponttal támogatva), melyhez felzárkózott a volatilisen alakuló mezőgazdaság is 1,0 százalékponttal. Felhasználási oldalról vizsgálva továbbra is meghatározó súlyú a GDP-bővüléséhez 2,0 százalékponttal hozzájáruló végső fogyasztás.