MFB Periszkóp (2016. szeptember)

Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből. Az MFB Periszkóp az adatok széleskörű bemutatásán túl a folyamatok értékelésével, illetve rövid távú kitekintéssel igyekszik a hazai gazdasági folyamatokat és az azokat befolyásoló nemzetközi trendeket megvilágítani, valamint arra törekszik, hogy minél mélyebb, szélesebb és megalapozottabb, illetve rendszeresen frissülő hátteret tudjon biztosítani az olvasóknak az aktuális gazdasági folyamatok önálló értelmezéséhez.

MFB Periszkóp 2016. szeptember

Fókuszban

A magyar gazdaság növekedése 2016 második negyedévében

2016. április-június között a magyarországi GDP a nyers adatok alapján 2,6%-kal bővült éves szinten, míg szezonálisan és naptári hatással igazítva 1,8%-kal nőtt a magyar gazdaság, ami 0,9 százalékponttal haladta meg az első negyedévben mért ütemet. Negyedéves bázison szezonálisan és naptári hatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok alapján 1,0%-kal nőtt a bruttó hazai termék, ami az Európai Unióban a második leggyorsabb ütemnek felelt meg. 

A gyorsuló dinamikában szerepet játszott, hogy élénkült a mezőgazdaság és a szolgáltató szektor, a csökkenésből ismét emelkedésbe lendült az ipari kibocsátás, míg felhasználási oldalon a dinamikusan emelkedő fogyasztás mellett a visszaesésből növekedésbe forduló nettó export is meghatározó szerepet vállalt. Az építőipar és a beruházások zsugorodása folytatódott a második negyedévben, ami az átmenetileg elapadó uniós forrásokra vezethető vissza, azonban a közösségi finanszírozási források júliusban elindult és az év második felében folytatódó kihelyezése várhatóan visszafordítja a kedvezőtlen tendenciát.  

2016 második három hónapjában az agrárium éves alapon 13,4%-kal, az ipari kibocsátás 3,9%-kal, a szolgáltató szektor 3,3%-kal bővült, ezzel szemben az építőipar továbbra sem kapott lendületet és 23,6%-os visszaesését könyvelhetett el. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 4,4%-kal nőtt, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 20,0%-kal csökkent, az export és az import 8,2, ill. 6,1%-kal bővült éves összevetésben. A gazdasági növekedés húzóereje termelési oldalról a 2,6%-os növekedést 1,8 százalékponttal támogató szolgáltató szektor maradt az idei esztendő második negyedében, míg felhasználási oldalról egyrészt továbbra is meghatározó a GDP-bővüléséhez 3,1 százalékponttal hozzájáruló végső fogyasztás, másrészt felzárkózott emellé 2,4 százalékponttal a nettó export.

Kapcsolódó anyagok