Közel 2000 milliárd forintos a kereslet beruházási hitelekre

 

Közel 2000 milliárd forintos a kereslet beruházási hitelekre 

 Megjelent az MFB Periszkóp áprilisi elemzése


Budapest, 2017. május 04. – Folyamatosan erősödik a forrásbevonási kedv a hazai vállalkozások körében - olvasható az MFB Periszkóp elnevezésű havi elemzésében. Az MFB reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, MFB-INDIKÁTOR adatai alapján készült elemzés szerint a cégek elsősorban az olcsóbb forrásokat részesítik előnyben, ugyanakkor jelentősen megnőtt a kereslet a hitelek iránt is. Elsősorban a beruházási hitelek keresettek, a vállalkozások a lehető legkevesebb önerő mellett, a lehető legalacsonyabb kamatozású termékeket preferálják.

Az MFB felmérései már 2016 őszétől élénkülést mutatnak a magyar vállalatok hitelfelvételi hajlandóságát illetően. Nemcsak a beruházási kedv növekedett, de a kedvező makrogazdasági környezetben csökkent a pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek aránya. A fokozódó forrásbevonási kedvet erősíti az is, hogy történelmi szintre süllyedtek a hitelkamatok és bővült az elérhető hiteltermékek köre. A piaci verseny arra készteti a vállalkozásokat, hogy az olcsóbb forrásokat részesítsék előnyben: 33,9%-uk csak kedvezményes kölcsönt, 9,1%-uk kizárólag piaci hitelt, további 4,1%-uk pedig mindkettőt igényelne, vagyis a cégek csaknem fele (47%-uk) hitelkeresleti igénnyel jelentkezik idén a szándékuk szerint.

A megkérdezett vállalatok átlagosan 20%-os önerővel számolnak, illetve 2,3%-os ügyleti kamatlábat tartanak elfogadhatónak. Az MFB becslése szerint 2017-ben elérheti a közel 2000 milliárd forintot a beruházási hitelek iránti potenciális kereslet, míg a beruházások finanszírozásához szükséges források nagyjából 4000 milliárd forintot tehetnek majd ki.

Az MFB Periszkóp elemzés szerint a hitelezési környezet összességében támogatónak mondható a kínálat és a kondíciók alakulása terén, ugyanakkor a pénzintézetek körében fokozatosan nő az óvatosság a kínált kölcsönök volumenét és a nyújtott hitelek kondícióit illetően.

Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett, a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből. Az MFB Periszkóp az adatok széleskörű bemutatásán túl a folyamatok értékelésével, illetve rövid távú kitekintéssel igyekszik a hazai gazdasági folyamatokat és az azokat befolyásoló nemzetközi trendeket megvilágítani, valamint arra törekszik, hogy minél mélyebb, szélesebb és megalapozottabb, illetve rendszeresen frissülő hátteret tudjon biztosítani az olvasóknak az aktuális gazdasági folyamatok önálló értelmezéséhez.

Az MFB Periszkóp aktuális havi elemzései elérhetőek a www.mfb.hu honlapon.

További információ:

Milassin Levente

kommunikációs igazgató

milassin.levente@mfb.hu

+36 1 428 1542