Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.

Megjelent az Új Széchenyi Viszontgarancia Programok pályázati felhívás

A Vállalkozásfejlesztési Program keretében 2011. március 25-én megjelent az Új Széchenyi Viszontgarancia Programok című konstrukció a közvetítők számára.

Az Európai Unió és a Magyar Állam nyilvános pályázat során kiválasztott piaci szereplők bevonásával kíván a mikro-, kis- és középvállalkozások számára jobb finanszírozáshoz való hozzáférést biztosítani.

A pályázatok célja a közvetítőként kiválasztásra kerülő pénzügyi intézmények hitelszerződésekhez kapcsolódóan a hitelezők felé vállalt kezességeinek, bankgaranciáinak és egyéb bankári kötelezettségvállalásainak a viszontgarancia által biztosított részleges megtérítése révén történő elősegítése. Továbbá a fejlődésre képes mikro-, kis- és középvállalkozások piaci pozícióinak és versenyképességének javítása, technológiai-infrastrukturális korszerűsítése érdekében.

A kiválasztásra kerülő közvetítő pénzügyi intézmények hitelszerződéseket kötnek a projektek finanszírozására. A hitelező szervezeteknek kezességre, bankgaranciákra, és egyéb bankári kötelezettségvállalásokra van szükségük. Ezt a kockázatot térítheti meg részlegesen a program által nyújtott viszontgarancia annak érdekében, hogy a fejlődésre képes mikro-, kis- és középvállalkozások piaci pozíciója és versenyképessége javuljon.

A pályázatok külön-külön nyújthatók be a Gazdasági Operatív Program (GOP) 4.2 intézkedés, illetve a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) 1.3.2 konstrukció keretében finanszírozott viszontgarancia programok tekintetében.

A pályázatok benyújtására 2011. március 25-től van lehetőség.

A pályázati felhívás mellékleteként a közvetítői szerződés minták is közzétételre kerültek.

Kapcsolódó dokumentumok:

www.nfu.hu/doc/2858 - Új Széchenyi Viszontgarancia Programok (GOP)

www.nfu.hu/doc/2859 - Új Széchenyi Viszontgarancia Programok (KMOP)