„Sikeres Magyarországért” Panel Plusz Hitelprogram

A "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram részeként meghirdetett Panel Plusz Hitelprogram a lakóközösségek és a helyi önkormányzatok részére a panellakások energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának hitelből történő finanszírozásához biztosít kedvezményes hitellehetőséget.

Panel Plusz Hitelprogram hirdetés Az eredeti méret megtekin- téséhez kattintson a képre

A hitelprogram célja, az iparosított technológiával épített lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása céljából kiírt pályázathoz kapcsolódó hitelnyújtás, továbbá az ilyen jellegű korszerűsítést, felújítást eredményező tevékenységek pályázaton kívüli megvalósításához kedvezményes forráslehetőség biztosítása.

A hitelprogram keretében az alábbi három célra igényelhető hitel:

5.1. Közvetlen pályázatot kiegészítő hitel

5.2. Kétlépcsős pályázatot kiegészítő hitel

5.3. Önálló hitel

Kiknek ajánljuk?

Olyan

 • helyi önkormányzatnak, amely kétlépcsős pályázat esetén nyilvános pályázatot ír ki az iparosított technológiával épített lakóépületek energiatakarékos felújításának önkormányzati támogatására,
 • helyi önkormányzatnak, amely saját tulajdonú bérházai felújítása esetén az állami támogatás mellett a fennmaradó költségek legfeljebb 2/3-ad részét hitelből kívánja fedezni,
 • lakásszövetkezeteknek, valamint
 • társasházak tulajdonostársainak közösségei számára.

A hitel főbb jellemzői

 • kedvezményes kamatozású, forintban igényelhető hitel
 • a hitelből finanszírozható felújítási munkák:
  • nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása; vagy cseréje,
  • homlokzatok és födémek hőszigetelése,
  • épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása,
  • a megújuló energiafelhasználás növelése.
Hitelösszeg
 
A finanszírozásban részt vevő hitelintézetek által nyújtott és az MFB Zrt. által refinanszírozott hitel legnagyobb összege az 5.1. és az 5.2. hitelcél esetén lakásonként legfeljebb 1.000 000 Ft, az 5.3. hitelcél esetén lakásonként legfeljebb 1.125 000 Ft lehet.
 
Saját erő
 
Közvetlen pályázatot kiegészítő hitel (5.1. hitelcél) és a Kétlépcsős pályázat kiegészítő hitel (5.2. hitelcél) esetében saját erő nem szükséges.

Önálló hitel (5.3. hitelcél) esetében a saját erő 25%, amelybe beszámítható az államháztartás más alrendszeréből vagy közösségi forrásból kapott támogatás.
 
Kamat
 
3 havi EURIBOR + legfeljebb 2,5-3,5%/év hitelfelvevőtől függően.
 
Lejárat
 
Legfeljebb 15 év.
 
Türelmi idő
 
A hitel türelmi ideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 3 év. Amennyiben a hitelfelvevő lakás-takarékpénztári szerződéssel rendelkezik, akkor a hitel lejárata és türelmi ideje a lakás-takarékpénztári szerződéshez igazodik, de a türelmi idő nem haladhatja meg a 8 évet.
 

A hitelkérelmeket a programban részt vevő hitelintézetekhez kell benyújtani, helyi önkormányzatok, mint hitelfelvevők a finanszírozó hitelintézetet a közbeszerzésről szóló törvény szabályai alapján választják ki. A finanszírozásban részt vevő hitelintézetek listája elérhető a kapcsolódó anyagok közül.

További információ:

A hitelprogram részletes tájékoztatója, a gyakran intézett kérdések és egyéb kapcsolódó dokumentumok letölthetők a kapcsolódó dokumentumok közül.

Refinanszírozási kölcsönszerződés-módosítási kérelem kitöltése itt.

A hitelprogrammal kapcsolatos további információért hívja a Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság információs vonalát a 06-40-555-555 vagy a 06-40-466-682 számokon. Személyesen a Bank budapesti székházában (V. ker. Nádor utca 31.) vagy a megyei képviseleti irodákban kaphat bővebb felvilágosítást.

Amennyiben hitelprogramokkal, azok feltételrendszerével, a hitelprogramok keretében nyújtott hitelekkel és állami támogatásokkal, továbbá az MFB Zrt. fejlesztési tevékenységével kapcsolatos kérdése, észrevétele, véleménye van, az alábbi e-mail-címre várjuk: termekfejlesztes@mfb.hu.