MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020

A hitelprogram célja

A mikro-, kis- és középvállalkozások foglalkoztatásban betöltött szerepének növeléséhez, innovációs és beszállítói tevékenységének erősítéséhez, környezetvédelmi, vidékfejlesztési és egészségügyi célú beruházásaihoz kedvezményes kamatozású hitel és lízing nyújtása, továbbá fejlesztési és beruházási tárgyú pályázatokhoz, különösen az Új Széchenyi Terv pályázataihoz kapcsolódóan kiegészítő forrás biztosítása.

Speciális cél: MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram

A magyar turizmus minőségi fejlesztését, versenyképességének fokozását, meglévő szerepének erősítését, hazánk turisztikai vonzerejének növelését támogató, kedvező feltételű finanszírozás biztosítása Kis- és Középvállalatok részére.
A Hitelprogram a Magyarországon megvalósuló turisztikai beruházások finanszírozásával elsősorban a hazai kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátóhelyek szolgáltatásainak fejlesztését, meglévő kapacitásaik bővítését, új kapacitások létrehozását, kihasználtságuk javítását, illetve új turisztikai attrakciók létrehozását, rendezvények szervezését kívánja elősegíteni.

Az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogramról itt talál bővebb tájékoztatót.

Speciális cél: a Patika Hitelprogram

A közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonarány növelésének elősegítéséről szóló 212/2013. (VI. 19.) Korm. rendelet, valamint módosításának, az Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 172/2016. (VII. 1.) Korm. rendelet alapján lehetséges az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 10.3. hitelcéljában szereplő Patika Hitelprogram keretében hitel igénylése. A Patika Hitelprogramban felvett kedvezményes kamatozású hitelhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma kamattámogatást nyújt, amelynek mértéke a Patika Hitelprogram keretében felvett hitel ügyleti kamatának évi 1,5%-ra történő csökkentéséhez szükséges összeg, de legfeljebb 4,5%/év.

A Patika Hitelprogramról itt talál bővebb tájékoztatót

Miért előnyös az Ön cégének a Program?

 • Kedvezményes kamatozással, hosszú futamidőre igényelheti.
 • Akár megkezdett beruházás finanszírozásához is felhasználható.
 • Forrás-kiegészítőként bármilyen pályázat keretében elnyert támogatással együtt is igénybe vehető.
 • Zárt végű pénzügyi lízing keretében is kérhet finanszírozást.
 • Kezdő vállalkozások is finanszírozhatók belőle.

Kiknek ajánljuk a Programot?

A KKV kritériumoknak megfelelő, valamint KKV-nak nem minősülő, Magyarországon székhellyel rendelkező

 • egyéni vállalkozás, egyéni cég,
 • gazdasági társaság,
 • szövetkezet,
 • európai részvénytársaság

formában működő vállalkozás, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező vállalkozás magyarországi fióktelepe részére.

A Programból finanszírozható beruházások

A Program keretében nyújtható hitel és lízing felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő

 • tárgyieszköz vásárláshoz, beszerzéshez, fejlesztéshez, beruházáshoz,
 • a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy nem szabadalmazott technikai tudás (immateriális javak) vásárlásához, beszerzéséhez, előállításához.

A Program további jellemzői:

Kamat mértéke: 3 havi EURIBOR + RKV + legfeljebb 3,5%/év

Futamidő: legfeljebb 15 év.

Finanszírozási összeg: legalább 5, legfeljebb 3000 millió forint.

A hitel- vagy lízing kérelmet a programban résztvevő együttműködő partnereinkhez, valamint 50 millió forint feletti hiteligény esetében közvetlenül az MFB Zrt.-hez is be lehet nyújtani.

Saját erő mértéke:  a finanszírozó pénzügyi intézmény saját belső szabályzata alapján határozza meg.

Devizanem: magyar forint.

Az Európai Beruházási Bank, Luxembourg (EIB) által refinanszírozott beruházási/projekt hitel

A program keretében folyósított finanszírozás egy részét az MFB Zrt. az Európai Beruházási Bank (EIB) nemzetközi fejlesztési intézmény által biztosított, ún. Global Loan hitelkeretből finanszírozza. Az EIB által biztosított előnyös forrásköltséget és hosszú futamidőt az MFB Zrt. a program vállalkozások számára kedvező feltételeiben érvényesíti.

További információk:

A finanszírozási Program részletes feltételeit tartalmazó Termékleírása és Útmutatója, valamint az egyéb dokumentumok letölthetőek a kapcsolódó anyagok közül. A Gyakran Ismétlődő Kérdések az MFB Zrt. honlapjának alján található GYIK menüpontból érhető el.

A Refinanszírozási kölcsönszerződés-módosítási kérelem kitöltése itt lehetséges.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kollégáink állnak rendelkezésére a 06-40-555-555 számon. A Program feltételrendszerével kapcsolatos kérdéseket az ugyfelszolgalat@mfb.hu e-mail címre várjuk.